Metodiniai mokymai instruktoriams Lietuvos paraplegikų asociacijos „Landšafto terapijos ir rekreacijos centre“, Ošupio takas 6a, Monciškėse

2021 metais – unikalus projektas*, nes birželio 14-18 d. bendradarbiavimo sutarties pagrindu tarp Lietuvos paraplegikų asociacijos ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos – Instruktoriaus kursas Nr. 1. Šį kursą besikuriančiai Lietuvos kariuomenei dar 1995 metais perdavė Danijos kolegos, kurie mokė pirmus 15 lietuvių instruktorių. Vėliau jų kvalifikacija per keletą metų buvo kilstelėta iki mokytojo, o kai kurių ir iki kurso vadovų-trenerių. Nuo 1997 m. šie aukščiausią pedagoginę parengtį turintys ekspertai ėmė ruošti Krašto apsaugos savanorių pajėgų instruktorius ir jau 2000-iais metais Pajėgos ėmė stebėti kokybinį šuolį mokymo srityje. Beje, Danijoje tokį kursą pagal būtinus kriterijus baigę kariškiai gauna teisę mokytojauti ir civilinėse mokyklose.

Mokymai susideda iš dviejų pagrindinių dalių: neakivaizdinės medžiagos studijavimas namuose ir šių žinių pritaikymas bei derinimas kontaktiniame kurse. Dalyviai su kurso vadovu – treneriu: atsargos majoru Albertu Daugirdu, kartojosi teorinę medžiagą bei aptarė namuose planuoto ir parengto užsiėmimo niuansus. Antradienį būsimi instruktoriai pirmą kartą vedė savarankiškus užsiėmimus ir iš karto po jų analizavo, kas pavyko, o ką reikėtų tobulinti. Jau po pietų, patys pasirinkę dėstymo temas, vėl planavo ir ruošė užsiėmimus, iki pat sutemų repetavo ir ,,šlifavo“ detales, kurios mokymą paverčia įdomiu, įtraukiančiu ir efektyviu. Ir taip iki pat penktadienio pietų, kol galiausiai dalyviai gaus įvertinimo schemas ir diplomus.

Turima informacija leidžia teigti, kad šis projektas yra unikalus ne tik Lietuvos neįgaliųjų bendruomenės, bet ir Latvijos ir Estijos analogiškų organizacijų mastu. O kurso vadovas konstatavo, kad projektas tik dar kartą įrodė, jog kryptingas noras tobulėti, bekompromisės pastangos ir savęs nenuvertinimas atneša puikius rezultatus.

*Projekto veikla finansuojama Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų, įgyvendinant Neįgaliųjų asociacijų veiklos rėmimo 2021 metais projektą.